Open Source CRM | Gratis CRM software - CRMsystemen.nl

Open source CRM software

 • Wat is open source CRM software?
 • Wat bepaalt uw keuze tussen open source of normale CRM software?
 • Download een gratis e-boek over CRM of gebruik de CRM box.
 • Open source CRM software staat vooral in de belangstelling van organisaties die de vrijheid willen hebben om de software aan te passen op eigen, specifiek gewenste functies. Deze kunnen gerealiseerd worden, omdat de broncode van de softwareoplossing vrij beschikbaar is. Ten onrechte bestaat soms het idee dat open source CRM software altijd gratis is. Door maatwerk toe te voegen aan de gratis broncode, kunnen de kosten wel degelijk toenemen en vergelijkbaar zijn met standaard CRM software.

  Alle CRM kennis bij elkaar

  Wat is open source software

  Open source CRM software is een CRM pakket waarvan de broncode voor iedereen vrij beschikbaar is. De broncode is alles wat door de ontwikkelaar van het pakket geprogrammeerd is om deze de functies te geven die het standaard heeft. Gebruikers hebben de mogelijkheid de software voor ieder doel te gebruiken. De software kan worden gewijzigd, gekopieerd en gedistribueerd zonder dat er rechten moeten worden betaald aan de oorspronkelijke ontwikkelaars.

  Meestal ontwikkelt de softwareoplossing zich verder door de inbreng van de gebruikers die zich via online platformen en gebruikersgroepen verenigen. Voorbeelden van open source CRM software zijn Hubspot CRM, Sugar CRM, Odoo, Suite CRM, Oro CRM en Vtiger.

  Open source CRM versus gratis CRM software

  Bij ‘normale’ standaard CRM software is de broncode niet openbaar. De leverancier die de software heeft ontwikkeld, beschermt de broncode. Hij wordt daarbij geholpen door de wettelijke bescherming van het auteursrecht. Als u aanpassingen in de functionaliteit van de standaard software wenst of als u de software wilt koppelen aan andere software waarvoor nog geen koppeling bestaat, dan bent u afhankelijk van de leverancier. Is deze daartoe niet direct bereid, dan wordt de door u gewenste functionaliteit niet gerealiseerd of het duurt lang. Met open source software heeft u dat nadeel niet. Als u aanpassingen wenst, dan kunt u die relatief snel en op eigen initiatief realiseren. Uiteraard kost de ontwikkeling van aanpassingen aan open source software u geld, maar u bent niet afhankelijk van de medewerking van een leverancier.

  De aanpassing van open source software is specialistisch werk en vraagt de nodige technische kennis en programmeerervaring. Waarschijnlijk heeft u deze kennis en ervaring niet in huis. Hoewel de software zelf u dan niets heeft gekost, maakt u wel kosten voor het inhuren specialisten die de aanpassing voor u realiseren. U zult vooraf een inschatting moeten maken of deze oplossing uiteindelijk goedkoper is dan een standaard oplossing en of de extra functionaliteit het verschil in kosten u waard is. Vaak vindt u via een gebruikersgroep een ontwikkelaar die u kan helpen.

  wat is customer relationship management
  Wat is CRM software?
  Ontdek de mogelijkheden

  Open source crm

  Kosten van open source CRM

  De software zelf kost bij een open source oplossing geen geld. Dat kost het wel als u voor het aanbrengen van aanpassingen programmeurs moet inhuren. Er kan ook nog een andere reden zijn dat open source software niet gratis is. Dat is namelijk het geval als u de software online wilt gebruiken. In dat geval heeft u een provider nodig, die de software voor u host. Waar u dan voor betaalt zijn de kosten voor het beheer van de software en de servers waar deze bij uw provider op draait. Soms betaalt u ook voor support of andere diensten. In totaal kunnen deze bedragen vergelijkbaar zijn met de kosten die u maandelijks betaalt aan een leverancier van standaard online software. U heeft dan nauwelijks voordeel meer van het feit dat u gebruik maakt van open source CRM software.

  Overzicht

  Diverse CRM systemen zijn als open source software gratis beschikbaar. U vindt deze terug in het CRM software overzicht. Om uit alle CRM systemen de software te kiezen die het best bij u past, moet u weten hoe u CRM pakketten met elkaar kunt vergelijken. Alle kennis in de CRM box is hierbij onmisbaar.

  Meer weten over open source CRM software?
  Download gratis e-boeken en informatie via de CRM kennisbank


  Klantgericht ondernemen
  Verstandig CRM kiezen?
  Lees dit boek!