CRM in de cloud | Toepassing CRM systemen - CRMsystemen.nl

CRM in de cloud

 • Wat is CRM in de cloud?
 • Voor- en nadelen van CRM cloudoplossingen.
 • Meer weten of een oplossing selecteren? CRM kennisbank
 • CRM in de cloud is de verzamelnaam van alle soorten customer relationship management systemen en oplossingen die online beschikbaar zijn. Over cloud computing, online CRM systemen en de mogelijkheden van de cloud voor customer relationship management software heeft het ICT informatiecentrum diverse publicaties uitgegeven. U kunt deze gratis ontvangen als onderdeel van de CRM box. Op deze pagina kunt u alvast kennismaken met enkele eigenschappen en voor- en nadelen van CRM in de cloud.

  Alle CRM kennis bij elkaar

  Wat is CRM in de cloud?

  Voor de toepassing van CRM systemen hoeft de software niet meer geïnstalleerd te zijn op de servers van de gebruikers. In plaats daarvan kan de software online, dus via internet, gebruikt worden. Alle CRM oplossingen die op die manier gebruikt kunnen worden, vallen onder de noemer CRM in de cloud. Voor bijna alle CRM toepassingen is tegenwoordig een cloudversie beschikbaar. Het steeds vaker online toepassen van CRM software, valt samen met de trend alle bedrijfssoftware online te willen gebruiken. Dat biedt bedrijven grote voordelen en slechts weinig tot geen nadelen. Organisaties die nu voor een CRM selectie staan, kiezen dan bijna ook altijd voor een online CRM oplossing.

  On premise CRM

  Voor het beheren van commerciële processen is CRM software nodig die gebruikt maakt van een database. In de database worden alle klant- en contactgegevens opgeslagen, alsook alle gegevens die daarmee te maken hebben. Denk aan offertes, klantcorrespondentie, agenda’s en notities. Tot tien jaar geleden was het nog gebruikelijk zowel de software als de databases intern te beheren. Dat betekende dat de CRM software op de eigen servers geïnstalleerd werd en datzelfde gold voor de klantendatabases. Het gaf het bedrijf bovendien een veilig gevoel, alle commercieel gevoelige data bleef immers binnenshuis. Zo’n lokaal geïnstalleerde CRM toepassing werd aangeduid met on premise CRM.

  Cloud CRM

  CRM software wordt veel gebruikt door gebruikers die mobiel zijn. Verkopers en accountmanagers zijn veelal onderweg en ook sales managers en de directie werken vaak van huis uit of zijn op pad. Van alle bedrijfssoftware bood CRM software dan ook de meeste voordelen als deze ook buiten het eigen bedrijfsnetwerk beschikbaar zou zijn. CRM software werd daardoor één van de eerste soorten bedrijfssoftware die online (webbased) beschikbaar kwam. Daar waar in de beginperiode veiligheid van klantendata voor sommigen nog een twijfelpunt was, zijn online CRM oplossingen inmiddels veiliger dan de meeste software die lokaal binnen een organisatie geïnstalleerd is. CRM systemen behoren dan ook de meest gebruikte soorten online software.

  Eigenschappen van CRM in de cloud

  Bij CRM in de cloud staan de software en databases niet op uw eigen server maar op de servers van uw cloudprovider. Dat is meestal de CRM leverancier. De cloudprovider regelt alle techniek voor u. U heeft dus geen omkijken meer naar het installeren van de software en onderhoud en updates worden automatisch voor u geregeld. Dat geldt ook voor de veiligheid van uw klantdata en het regelen van de toegang tot uw systeem. U maakt gebruik van uw CRM systeem via elk apparaat met een scherm en toetsenbord, zoals laptops, desktop computers, tablets en mobiele telefoons. Deze geven u overal ter wereld toegang tot uw CRM systeem, onder de voorwaarde uiteraard dat er een internetverbinding mogelijk is.

  Wat zijn de kosten?

  Een CRM cloudoplossing kost gemiddeld een paar tientjes per gebruiker per maand. Initieel (dus bij de implementatie) zijn de kosten laag vergeleken met een on premise oplossing, omdat u daar alle kosten in één krijgt te verwerken bij het in gebruik nemen van de CRM software. Er bestaan ook gratis CRM oplossing in de cloud. Deze hebben een beperkte functionaliteit en zijn meestal bedoeld als een voorloper voor een uitgebreidere versie van dezelfde software. Bij deze CRM leveranciers kunt u de kosten voor CRM cloudoplossingen eenvoudig bekijken en opvragen.

  Meer weten over CRM in de cloud?
  Download gratis e-boeken en informatie via de CRM kennisbank